*Pers

5.000 kinderen bouwen 5.000 robots

Persbericht: 5.000 kinderen bouwen 5.000 robots op school

Dwengo vzw en SheGoesICT startten met de hulp van het Digital Belgium Skills Fund het initiatief WeGoSTEM. Dit is een nieuw jaarlijks initiatief waarbij 5.000 kinderen een robot zullen bouwen in hun klas onder leiding van meer dan 300 vrijwilligers. Met WeGoSTEM maken de initiatiefnemers kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van de Belgische lagere scholen warm voor wetenschap en techniek, oftewel STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics). De actie vindt plaats tijdens de Europese CodeWeek van 7 tot en met 22 oktober, maar leerkrachten krijgen van WeGoSTEM ook didactisch materiaal én ondersteuning om tijdens de rest van het schooljaar actief met wetenschap en techniek aan de slag te gaan.

Door de focus op Belgische scholen met veel kinderen uit kansengroepen realiseert WeGoSTEM een aantal belangrijke doelstellingen van het Digital Skills Fund van Vicepremier en Minister voor de Digitale Agenda, Alexander De Croo. Door de aanpak via scholen bereikt WeGoSTEM alle kinderen, zowel jongens als meisjes, alsook de meest kwetsbare kinderen die thuis niet altijd met computers of digitale technologie in aanraking komen. Deze doelstellingen worden ook onderschreven door de meer dan 15 partners die WeGoSTEM heeft kunnen overtuigen om mee te werken, met onder meer Colruyt Group, AE, KBC, Telenet en vele anderen.

WeGoSTEM kan alleen maar het grootste STEM-initiatief in de Benelux zijn dankzij de hulp van meer dan 300 vrijwilligers. Dit zijn professionals uit de ICT of aanverwante sectoren die volledig belangeloos een vrije dag op hun werk opofferen om in één van de deelnemende scholen een workshop te geven. Dwengo vzw en SheGoesICT zijn er trots op dat meer dan 15 partners en bedrijven de oproep om vrijwilligers mee verspreid hebben.

“Het is bijzonder fijn om te zien dat we niet enkel in de scholen evenveel meisjes als jongens zullen bereiken, maar dat we er ook in geslaagd zijn om bij de vrijwilligers 40% vrouwen aan te trekken.”, zegt Valerie Taerwe, Young ICT Lady of the Year 2017 en overdag innovation consultant bij AE.

“Ook in onze buitenlandse projecten in onder meer Argentinië en India, focussen we vanuit Dwengo vzw altijd op het breed bereiken van kwetsbare kinderen en jongeren. Kennis van wetenschap en technologie biedt voor hen, net als voor kinderen in België, ongekende mogelijkheden en kansen.”, zegt Francis wyffels, voorzitter van Dwengo vzw en overdag professor robotica aan de Universiteit Gent.

Om de workshop extra aantrekkelijk te maken voor elk van de 5.000 kinderen laat WeGoSTEM hen een ArtBot maken, een robot die zelfstandig een mooie tekening kan produceren. Alle aspecten van STEM zijn in de workshop verwerkt: de kinderen zullen een stukje programmeren, de robot mechanisch bouwen, elektronica aansluiten en vooral ook: experimenteren. Zo komen ze tot de perfecte, artistieke, robot-tekening. Kortom: WeGoSTEM daagt de leerlingen uit in àlle aspecten van STEM.

Over SheGoesICT
Begin 2017 waren Valerie Taerwe (AE), Laura Monten (Colruyt Group) en Nele Van Beveren (KBC) genomineerd voor de titel Young ICT Lady of the Year 2017, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door DataNews. Deze wedstrijd bekroont jonge vrouwen die zich reeds onderscheiden hebben in de ICT-sector. Valerie, Laura en Nele kwamen tijdens deze wedstrijd al snel op het idee een actie te ondernemen om ICT aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Zo kwamen ze al snel bij kinderen terecht, waar de basis gelegd kan worden voor deze interesses. Valerie Taerwe (AE) won in 2017 de SheGoesICT-wedstrijd van Data News en mag zich dit jaar Young ICT Lady of the Year noemen. Na de wedstrijd gingen de dames door op hun elan, en samen met Liesbeth Wouters (NXP) vormen ze nu het team SheGoesICT. Samen willen ze zich inzetten om de doelstellingen van SheGoesICT, met name het verkleinen van de genderkloof in beroepen met digitale vaardigheden, door te zetten bij jongeren.

 

Over Dwengo vzw
Dwengo vzw ontwikkelt sinds 2009 elektronica en didactisch materiaal waarmee wereldwijd vrijwilligers en leerkrachten aan de slag gaan om jongeren wegwijs te maken in physical computing. Hierbij is het de doelstelling van Dwengo vzw om alle doelgroepen aan te spreken. Daarom organiseert Dwengo vzw ook nascholingen samen met andere organisaties, onderwijsinstellingen en universiteiten. Voorbeelden van projectrealisaties zijn Progra-MEER (http://www.progra-meer.org), de Dwengo-UGent robotcompetitie in Vlaanderen alsook het Udavi-project in India (http://www.dwengo.org/projects/udavi, nu gekend als Yantra http://yantra.bhumiverse.org), CErrobotics in Argentinië, robotclubs in Italië, het MakerLab in Griekenland, enzovoort. Met al deze projecten worden jaarlijks zowel honderden leerkrachten en vrijwilligers als ook duizenden leerlingen bereikt over de hele wereld. Voor deze verwezenlijkingen werd Dwengo vzw meermaals erkend onder meer met een Google RISE-award.

 

Contact

 

Bezoek Alexander De Croo (17/10/2017) (c) Digital Belgium


 

 

Foto’s team en Codeweek 2017 (c) Tom De Laere

Nog meer foto’s vind je op deze link.

 

Filmpjes


(c) Dwengo


(c) Dwengo


(c) Jacotte Brokken (wat hebben we toch fantastische vrijwilligers!)

Social Media

Twitter

#WeGoSTEM

#SheGoesICT

@Dwengo

WeGoSTEM is een initiatief van Dwengo vzw en SheGoesICT en wordt ondersteund door een heleboel vrijwilligers. Dwengo-sterkhouders Francis Wyffels en Peter Bertels werken samen met ICT-ladies Valerie Taerwe (AE, Young ICT Lady of the Year 2017), Nele Van Beveren (KBC, finaliste Young ICT Lady 2017), Laura Monten (Colruyt Group, finaliste Young ICT Lady 2017) en Liesbet Wouters (NXP).

Tot slot was WeGoSTEM niet mogelijk geweest zonder onze partners:

Dwengo
Telenet
KBC
Colruyt Group
AE
Universiteit Gent
lasercut
Google
Fyxxi
Digital Belgium Skills Fund
Coderdojo
BESIX
CodeWeek 2017
NXP
Microsoft
Le Wagon
Koning Boudewijnstichting
ie-net
digipolis
Corda Campus
Close The Gap
BeCentral